Pierniczki

Pierniczki to świąteczna tradycja, można je przygotować wcześniej i odłożyć na ok. 2 – 4 tygodnie aby skruszały i nabrały charakteru. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, więc od razu można ich spróbować. Poniższy przepis jest ulubionym przepisem czytelników 🙂

 

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały. Po wyjęciu udekorować np. zwykłym lukrem z cukru pudru mieszanego z gorącym sokiem z cytryny lub lukrem królewskim.
WSKAZÓWKI
Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką).
Przepis na POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.
Lukier królewski: 1 surowe białko jaja, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny. Jajko krótko sparzyć/przelać wrzątkiem. Do miski wbić białko, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać przez około 5 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować pierniczki.

Drukuj
Pierniczki
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
7 min
Łącznie
12 min
 

Pierniczki to świąteczna tradycja, można je przygotować wcześniej i odłożyć na ok. 2 - 4 tygodnie aby skruszały i nabrały charakteru. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, więc od razu można ich spróbować. Poniższy przepis jest ulubionym przepisem czytelników 🙂

Posiłek: Przystawka
Kuchnia: Meksykańska
Dla osób: 4 osoby
Kalorii: 1500 kcal
Składniki
  • 1 10g czegos
  • 2 23 g czegos + cos?
Instrukcja
  1. Pierniczki to świąteczna tradycja, można je przygotować wcześniej i odłożyć na ok. 2 - 4 tygodnie aby skruszały i nabrały charakteru. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, więc od razu można ich spróbować. Poniższy przepis jest ulubionym przepisem czytelników 

  2. Pierniczki to świąteczna tradycja, można je przygotować wcześniej i odłożyć na ok. 2 - 4 tygodnie aby skruszały i nabrały charakteru. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, więc od razu można ich spróbować. Poniższy przepis jest ulubionym przepisem czytelników 

  3. Pierniczki to świąteczna tradycja, można je przygotować wcześniej i odłożyć na ok. 2 - 4 tygodnie aby skruszały i nabrały charakteru. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, więc od razu można ich spróbować. Poniższy przepis jest ulubionym przepisem czytelników 

Spodobało się? Udostępnij przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *